Evrenle ilgili pek çok sorunun anahtarı Büyük Patlama teorisidir. Bu teori, evrenin nasıl oluştuğu konusundaki sır perdesini aralıyor. Gelin, Büyük Patlama anına bir yolculuk yapalım ve bu bilmeceyi beraber çözelim.
Related products
Sapolsky insan davranışları teorisinde, her bir davranışın ardında doğal seleksiyondan kaynaklı biyolojik bir süreç olduğunu iddia eder. Eğer Sapolsky haklıysa, insan davranışlarını tam anlamıyla kavrayabilmek için olası davranış gerçekleşmeden, bir saniye önce beynin nöronlarında neler olduğunu öğrenmemiz gerekiyor. Ayrıca 5 milyon yıl önce, insanların ve şempanzelerin son ortak atalarını paylaştığı dönemde olanları ve o süre [...]
Analitik düşünme, biri işin işleyişi veya problemin çözümü gibi konularda yaşanılan duruma çözüm veya aksiyon getirmek adına önemli bir yaklaşım biçimidir. Sorun çözme konusunda size ciddi anlamda zaman kazandırır. Peki, sizin analitik düşünme beceriniz ne durumda? Gelin, test edelim.
Bilim
Hepimiz su içmeden yüz saat hayatta kalabiliriz. Evet, bu bilgi oldukça önemli; ancak evrende onlarca yıl susuz yaşayabilen bir canlı var. Yalnızca 1 mm boyundaki bu canlı, dünyanın hem en sıcak hem de en soğuk iklimlerinde bile yaşayabiliyor, hatta yüksek radyasyon seviyelerine bile dayanabiliyor. İşte karşınızda tardigrada! Dünyadaki en dayanıklı canlılardan biri olan tardigrada, sekiz [...]
Bilim
Fransız Devrimi ile NASA’nın yanlışlıkla Mars’ın yüzeyine 200 milyon dolarlık uyduyu çarpması arasında ne gibi bir benzerlik olabilir? Cevap, pek çok benzerlik olduğu yönünde. Nasıl mı? Hadi birlikte öğrenelim. Yararlı olması dileğiyle.
Dünya’da teknolojik gelişmeler hızla ilerlerken, uzaylıların da dünyayı ziyaret etme ihtimali giderek artıyor. Peki, böylesine büyük bir karşılaşma bizi nasıl etkileyecek? Belki de bu, insanlık tarihindeki en önemli olaylardan biri olacak. Dünya’yı, evrende yalnız olmadığımız gerçeğiyle birlikte yepyeni bir boyuta taşıyacak olan uzaylılar, bizlere neler gösterecek? Gelin birlikte keşfedelim!
Şu anda neredesiniz? Bu kulağa basit bir soru gibi geliyor olabilir. Ama kozmik açıdan baktığımızda hiç de öyle değil. Hatta yukarı aşağı gibi basit ifadeler bile fizikçilerin ‘’Konuşlanma sistemi’’ dediği kavramın bir illüzyonudur. Gelin, kozmik bir yolculuğa çıkıp evrendeki konumumuza dair sıra dışı gerçeklere tanık olalım.
İnsan beyninin en dikkat çekici yönlerinden birisi de modelleri fark edebilme ve tarif edebilme kabiliyetidir. Anlamaya çalıştığımız en zor modeller arasında akışkanlar dinamiğindeki türbülanslı akış kavramı gelir. 1889 Haziranında Vincent Van Gogh, güneş doğmadan hemen önce akıl hastanesindeki odasının penceresinden manzarayı resmetti. Burada yaşadığı psikozla kulağını kestikten sonra resmi yaptığını itiraf etmişti. “Yıldızlı Gece” tablosundaki [...]
Midas laneti diye bir şey duydunuz mu? Bu hikâyeye göre Kral Midas, dokunduğu her şeyi altına dönüştürüyordu. Eğer Midas şu anda bunu yapsaydı ne olurdu? Daha da önemlisi ya dokunduğu şey bizim Dünya’mız olsaydı? Hadi, gelin bu soruların ve daha fazlasının cevabını birlikte öğrenelim. Yararlı olması dileğiyle.