Şu anda neredesiniz? Bu kulağa basit bir soru gibi geliyor olabilir. Ama kozmik açıdan baktığımızda hiç de öyle değil. Hatta yukarı aşağı gibi basit ifadeler bile fizikçilerin ‘’Konuşlanma sistemi’’ dediği kavramın bir illüzyonudur. Gelin, kozmik bir yolculuğa çıkıp evrendeki konumumuza dair sıra dışı gerçeklere tanık olalım.
Sandığınız Yerde Olmayabilirsiniz!
Eğitim Süresi: 8 dakika
Soru Sayısı: 3
İlgili ürünler
Eğitim Süresi: 5 dakika
Soru Sayısı: 0
İnsan beyninin en dikkat çekici yönlerinden birisi de modelleri fark edebilme ve tarif edebilme kabiliyetidir. Anlamaya çalıştığımız en zor modeller arasında akışkanlar dinamiğindeki türbülanslı akış kavramı gelir. 1889 Haziranında Vincent Van Gogh, güneş doğmadan hemen önce akıl hastanesindeki odasının penceresinden manzarayı resmetti. Burada yaşadığı psikozla kulağını kestikten sonra resmi yaptığını itiraf etmişti. “Yıldızlı Gece” tablosundaki [...]
Eğitim Süresi: 4 dakika
Soru Sayısı: 1
Sapolsky insan davranışları teorisinde, her bir davranışın ardında doğal seleksiyondan kaynaklı biyolojik bir süreç olduğunu iddia eder. Eğer Sapolsky haklıysa, insan davranışlarını tam anlamıyla kavrayabilmek için olası davranış gerçekleşmeden, bir saniye önce beynin nöronlarında neler olduğunu öğrenmemiz gerekiyor. Ayrıca 5 milyon yıl önce, insanların ve şempanzelerin son ortak atalarını paylaştığı dönemde olanları ve o süre [...]
Eğitim Süresi: 5 dakika
Soru Sayısı: 2
Güneş’ten yayılan çok miktarda plazmanın yakın zamanda Dünya’ya ulaşacağı tahmin ediliyor. 1859’da yaşanan Güneş fırtınası Dünya’da korkutucu etkilere yol açmıştı. Peki, bu fırtınalara karşı önlem alabilir miyiz? Güneş fırtınaları nasıl oluşur? Dünya’yı yok edebilir mi? Gelin, birlikte öğrenelim.
Eğitim Süresi: 10 dakika
Soru Sayısı: 3
Küresel ısınma Dünya’daki hayatı yok etme tehlikesine yol açıyor. Bu durumda yedek gezegen olarak Mars’a yerleşmek mantıklı görünüyor. Peki, Mars’ı Dünyalaştırmak mümkün mü? Kızıl gezegeni nasıl yaşanabilir hâle getirebiliriz? Gelin, Mars’a ufak bir yolculuk yapıp bu soruları cevaplayalım.
Bilim
Eğitim Süresi: 5 dakika
Soru Sayısı: 0
Japoncada liman dalgası anlamına gelen tsunami deniz ve okyanuslarda çok büyük şiddette meydana gelen depremler neticesinde ortaya çıkan bir doğa olayıdır. Tarihimizde binlerce kişinin hayatını kaybettiği çok büyük tsunamiler yaşanmıştır. Tsunamiyi ayrıca sismik deniz dalgası olarak da tanımlanabilir. Tsunami sırasında saatte 800 km hızla ilerleyen dev dalgalar, 30 metre boyuna kadar ulaşabilirler. Bu inanılmaz doğa [...]
Eğitim Süresi: 8 dakika
Soru Sayısı: 2
Birçoğumuz gökyüzüne bakarak evrenin sonsuzluğunu hayal ederiz. Yukarıda gördüğümüz gizemli evrenin dışında keşfedebileceğimiz daha birçok dünya var. Peki, evrenin derinliklerine doğru bir yolculuğa ne dersiniz? Hazırsanız başlıyoruz!
Eğitim Süresi: 8 dakika
Soru Sayısı: 1
Analitik düşünme, biri işin işleyişi veya problemin çözümü gibi konularda yaşanılan duruma çözüm veya aksiyon getirmek adına önemli bir yaklaşım biçimidir. Sorun çözme konusunda size ciddi anlamda zaman kazandırır. Peki, sizin analitik düşünme beceriniz ne durumda? Gelin, test edelim.
Bilim
Eğitim Süresi: 5 dakika
Soru Sayısı: 2
Fransız Devrimi ile NASA’nın yanlışlıkla Mars’ın yüzeyine 200 milyon dolarlık uyduyu çarpması arasında ne gibi bir benzerlik olabilir? Cevap, pek çok benzerlik olduğu yönünde. Nasıl mı? Hadi birlikte öğrenelim. Yararlı olması dileğiyle.