Yemeğin soframıza gelene kadar nasıl bir yolculuktan geçtiğini merak ediyor musunuz? Yiyeceklerin arkasında derin bir tarihsel süreç yatıyor. Yemek sadece karnımızı doyurmuyor bir kültür ögesi olarak da karşımıza çıkıyor. Peki, yemek tarih içerisinde nasıl bir serüvenden geçiyor? Gelin, birlikte öğrenelim.
Yemeğin Tarihi
Eğitim Süresi: 19 dakika
Soru Sayısı: 5
İlgili ürünler
Tarih
Eğitim Süresi: 4 dakika
Soru Sayısı: 2
Bugüne kadar evlilikle ilgili pek çok şey söylenmiş, hakkında pek çok şey yazılmıştır. Bunlardan bazıları evliliğe teşvik ediciyken bazıları olumsuz yönleriyle ilgilidir. Ve evlilik kurumu; kültürden kültüre, çağdan çağa ve sosyal sınıflar arasında farklılık göstermiştir. Şimdi tarihin tozlu sayfalarına biz göz atalım ve evliliğin ilk anından günümüze kadar olan yolculuğunu birlikte öğrenelim. Yararlı olması dileğiyle.
Eğitim Süresi: 6 dakika
Soru Sayısı: 2
Antik Yunan’dan beri süregelen üstün insan ırkı oluşturma çabası 19. yüzyılda Nazi soykırımıyla vahşet boyutuna geldi. Bu çabaya adanmış öjenik adında yeni bir bilimsel hareket ortaya çıktı. Birçok insan zorla kısırlaştırıldı. Gelin, birlikte bilim tarihinin karanlık sayfalarında bir yolculuğa çıkalım.
Tarih
Eğitim Süresi: 6 dakika
Soru Sayısı: 3
Askerler hiç durmadan saldırıya devam ediyor ve filler savunma hattını çoktan kırdı. Kral, geri çekilmeye çalışıyor; ancak düşman süvari onu arkadan kuşattı bile! Artık kaçması imkânsız. Bir dakika! Bu savaş, gerçek bir savaş mı? Yoksa sadece basit bir oyun mu? Şöyle anlatalım: 1500 yıldan fazla bir süredir satranç; askeri strateji aracı, insan ilişkilerinin metaforu ve [...]
Eğitim Süresi: 6 dakika
Soru Sayısı: 2
Bugün küresel gemi trafiğinin yaklaşık %30’u Süveyş Kanalı’ndan geçiyor. Bu kanalın tarihte çok önemli bir yeri var. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılış sürecinden Avrupa’nın siyasi yapısına kadar büyük değişikliklere neden oldu. Peki, Süveyş Kanalı dünyayı nasıl değiştirdi? Gelin, birlikte öğrenelim.
Eğitim Süresi: 7 dakika
Soru Sayısı: 3
Timur kimdir? Türk mü, Moğol mu? Zalim bir istilacı mı yoksa fetihçi bir komutan mı? Gelin, Türk tarihinin gizemli hükümdarlarından Timur’un hayatına dair bir yolculuğa çıkalım.
Tarih
Eğitim Süresi: 11 dakika
Soru Sayısı: 3
Hepimiz sanki Dünya var olduğundan beri yaşadığımızı düşünüyoruz. Oysa ilk insan türü, yani Homo cinsi 2.8 milyon yıl önce ortaya çıktı. Türümüz; alet kullanmayı, ateş yakmayı, iki ayağının üzerinde yürümeyi öğrendi. Medeniyetler ve kültürler inşa etti. Tarımı, sanayiyi, sanatı, teknolojiyi keşfetti. Peki, tüm bunlar nasıl oldu? Eğer bu soruyu merak ediyorsanız, zamanı geriye almanız ve [...]
Tarih
Eğitim Süresi: 16 dk
Soru Sayısı: 2
Tarihin en eski mirası, insanlığın ilerlemesinde bir dönüm noktası: Ateş! Bu etkileyici gücün kökenlerini ve mitolojik anlamlarını öğrenmeye hazır olun. Ateş, sadece bir ısı ve ışık kaynağı değil, aynı zamanda medeniyetin şekillenmesinde kritik bir rol oynamıştır. Bu eğitim, ateşin insanlık tarihindeki yolculuğunu keşfetmenize sağlar. Neden İzlemelisiniz? • Mitolojik Kökenleri Keşfetme: Ateşin, Prometheus gibi mitolojik figürler [...]
Genel Kültür
Eğitim Süresi: 6 dakika
Soru Sayısı: 1
Lezzetiyle insanlığın ortak damak zevklerinden biri olan peynir, neredeyse medeniyetin kendisi kadar eski bir tarihe sahip. Peki, peynir ilk ne zaman keşfedildi? Peynir türleri nasıl ortaya çıktı? Gelin, birlikte peynirin lezzet dolu dünyasında bir yolculuğa çıkalım.