Değişimin kıvılcımını yakalayın! Sıradan görünen bir fikir, doğru zamanda ve doğru stratejiyle dev bir dönüşüm dalgasına dönüşebilir. İşte karşınızda iş dünyasını baştan sona değiştirecek bir eğitim: Yıkıcı İnovasyon!
Neden İzlemelisiniz?
• Yıkıcı İnovasyonun Gücünü Keşfedin: Pazarın dinamiklerini kökten değiştiren bu güçlü kavramı derinlemesine öğrenin.
• Başarının Üç Temel Anahtarı: Erişilebilirlik, uygun fiyat ve basitlik – işte yıkıcı inovasyonun özünü oluşturan üç temel özellik.
• İnovasyon Döngüsünü Anlayın: Kuluçka döneminden büyüme dönemine kadar inovasyonun nasıl geliştiğini ve pazarı nasıl dönüştürdüğünü öğrenin.
• Tehditler ve Fırsatları Görün: Pazar liderlerinin karşılaştığı tehditleri ve yeni girişimler için ortaya çıkan altın fırsatları keşfedin.
Eğitime dilediğiniz an bilgisayar veya mobil cihazınızla erişebilirsiniz.
Yıkıcı İnovasyon
Eğitim Süresi: 13 Dakika
Soru Sayısı: 4
İlgili ürünler
Girişimcilik
Eğitim Süresi: 12 dakika
Soru Sayısı: 6
Çok yönlü kişiler, birkaç farklı alanda bilgi sahibi olur ve bu alanları ilginç kombinasyonlarla bir araya getirirler. Böylece yeni iş modelleri, yeni bağlantılar, yeni alanlar, yeni teknolojiler yaratabilir; farklı alanlarda edindikleri bilgileri birbirine bağlayarak bir bütün hâline getirebilirler. Aynı zamanda diğer kişilerin göremediklerini görür ve ortaya yeni ürün ve hizmet çıkarırlar. çok yönlülükle ilgili daha [...]
Girişimcilik
Eğitim Süresi: 6 dakika
Soru Sayısı: 2
İş hayatındaki rekabet ortamı stratejik kararlarda ticari istihbarattan yararlanmayı mecbur kılar. çünkü istihbarat verisi tatsız sürprizleri ortadan kaldırırken ticari anlamda güç kazandırır. Peki, istihbarat toplamak için internetteki hangi ücretsiz kaynakları kullanabiliriz? Gelin, birlikte öğrenelim.
Girişimcilik
Eğitim Süresi: 14 dakika
Soru Sayısı: 6
İşinizde yenilik yapmak için sizce neye ihtiyacınız var? Müşterilerinizi yeterince tanıyor musunuz? Peki, yaratıcı fikirleri ortaya çıkarmak için çalışanlarınızla iş birliği yapıyor musunuz? Yoksa tüm bunları görmezden gelip alıştığınız kalıpların dışına çıkmaktan korkuyor musunuz? öyleyse sizi A’dan Z’ye İnovasyon eğitimimize bekliyoruz. Yararlı olması dileğiyle.
Girişimcilik
Eğitim Süresi: 7 dakika
Soru Sayısı: 4
iPhone’ların ilk çıktığı zamanı hatırlıyor musunuz? Gelişmiş özellikleri yoktu ve insanlar arasında yaygın kullanılmıyordu. Hatta insanlar, Apple’ın kısa sürede batacağına inanıyordu. Günümüzde ise; iPhone en çok kullanılan telefonlar arasında. Peki, bu değişim nasıl yaşandı? Bize Apple’ın başarısız olacağını düşündüren engeller nelerdi? Gelin, hep birlikte öğrenelim!
Girişimcilik
Eğitim Süresi: 15 dakika
Soru Sayısı: 5
Fordizm geçtiğimiz yüzyılın baskın üretim yöntemidir. Ancak sadece bir üretim yöntemi olmakla kalmayıp çoğu insanın yaşam biçimini değiştiren sosyopolitik bir devrimdir. Bu nedenle pek çok araştırmanın konusu olmuştur. Hadi gelin Fordizm’in nasıl başladığına, geçmişten bu günün modern yönetim sistemlerine nasıl gelindiğine ve bize neler öğrettiğine bakalım. Hazırsanız başlıyoruz
Girişimcilik
Eğitim Süresi: 11 dakika
Soru Sayısı: 0
Schengen, Lüksemburg’un küçücük bir kasabası ve 1985 yılında 5 ülke arasında sınır kapılarındaki gümrük ve polis kontrollerini tamamen ortadan kaldırmak amacıyla imzalanan anlaşmaya verilen isim. Sonrasında 26 Avrupa ülkesinin katıldığı bir bölge haline geldi. Schengen Vizesi, Avrupa Birliği üye ülkelerinin kendi aralarında vizesiz seyahat etme özgürlüğü olarak tanımlanabilir. AB üyesi komşu ülkeler birbirleri arasında vize [...]
Girişimcilik
Eğitim Süresi: 5 dakika
Soru Sayısı: 1
Sizce neden benzin istasyonları, kahve dükkânları, manavlar, araba servisleri veya restoranlar farklı yerlerde hizmet vermek yerine yan yana çalışır? Bu sorunun pek çok yanıtı var; ama bunlardan en önemlisi Hotelling Uzamsal Rekabet Modeli. Peki, bu tam olarak ne anlama geliyor? Hadi, birlikte öğrenelim.
Girişimcilik
Eğitim Süresi: 30 dakika
Soru Sayısı: 0
Kurum Kültürü, bir kurumun sahip olduğu değerler, inançlar, beklentiler, normlar ve sembollerin bütünüdür. Bu kültür her kurumun yapısına göre de farklılık göstermektedir. Kurum kültürü denince ilk akla gelenler genellikle kurumun misyonu ve vizyonu olmaktadır. Ancak bunlar diğer kurumlarda ya çok benzerdir ya da aynıdır. Kurum kültürü, kurumun bilinçaltında olan esas ve usuller olarak var olan, [...]